آموزش نمایشنامه نویسی
امروزه رفتن به تئاتر به عنوان یکی از اصلی ترین تفریح های جوانان شناخته میشود و بسیاری از افراد بخشی از روزمره خود را به دیدن تئاتر اختصاص میدهند. به همین دلیل در سالهای اخیر هنر نمایشنامه نویسی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. نمایشنامه نویسی هنر نوشتن متن هایی است که باید در صحنه تئاتر اجرا شوند. این هنر جذاب و پرطرفدار است و بسیاری شیفته آموزش نمایشنامه نویسی به زبان ساده هستند. در گذشته امکان برگزاری دوره های آموزش نمایشنامه نویسی نبود اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی آموزش آنلاین، نمایشنامه نویسی جای خود را در میان علاقه مندان به هنر باز کرده است. کارآموز به عنوان پلتفرمی پیشگام، به آموزش آنلاین نمایشنامه نویسی میپردازد و شما میتوانید در صورت علاقه به این هنر جذاب، به آموزش آنلاین نمایشنامه نویسی به زبان ساده در کارآموز بپردازید.
نمایشنامه چیست؟
مورخان شروع کار نمایشنامه نویسان را به یونان باستان ارجاع میدهند. البته مدارک دقیقی از این سخن نیست اما با توجه کتابهایی که امروزه در دست بشر است میتوان کتاب فن شعر و نمایشنامه ارسطو را به عنوان اولین کتاب آموزش نمایشنامه نویسی تاریخ شناسایی کرد. در این کتاب نمایشنامه باید از داستان، اخلاق، گفتار، آواز، صحنه آرایی و فکر تشکیل شود و اگر متنی این ویژگیها را داشته باشد میتوان نام نمایشنامه را بر روی آن گذاشت.
نمایشنامه متنی است که بازیگران با بهره گیری از آن به اجرا تئاتر می پردازند و نمایشنامه نویس شخصی است که به نوشتن نمایشنامه میپردازد. نمایشنامه نویسان در متن خود، با مشخص کردن حالت اجرا گفتاری و نمایشی برای بازیگران، بر تماما رفتارهای بازیگران بر روی صحنه تئاتر تسلط دارند. نمایشنامه ها از نظر محتوایی به دسته بندیهای متعددی اعم از نمایشنامه نویسی طنز، تراژدی، کمدی و... تقسیم بندی میشوند.
نمایشنامه نویسی به چه صورت است؟
اکثر نمایشنامه نویسان، مراحل نوشتن نمایشنامه را به دو بخش تقسیم میکنند. که در ادامه به بررسی مراحل نوشتن نمایشنامه نویسی میپردازیم:
انتخاب موضوع و ایده پردازی
تمامی نمایشنامه نویسان هم نظر با هم معتقدند که سخت ترین مرحله نمایشنامه نویسی، انتخاب موضوع و ایده اولیه نمایشنامه است. برخی نمایشنامه نویسان معتقدند که انتخاب موضوع و ایده مناسب نمایشنامه، نیمی از مسیر نوشتن نمایشنامه است. اهمیت انتخاب موضوع به حدی است که اگر نمایشنامه ما از موضوع خوب و قدرتمندی برخوردار باشد، حتی اگر تیم اجرا کیفیت لازم را نداشته باشد بازهم کیفیت نهایی مجموعه قابل قبول خواهد بود.
تقویت طرح و پرورش موضوع
حال که موضوع نمایشنامه انتخاب شده است، زمان تقویت طرح نمایشنامه و پرورش موضوع نمایشنامه است. پرورش موضوع در نمایشنامه به معنای تفکر در جهت پرورش موضوع و پر و بال دادن به آن است. در این مرحله نمایشنامه نویس باید ایده خام را بلوغ برساند و ایده کلی داستان را وارد نمایشنامه کند. برای پرورش موضوع در نمایشنامه نویسی، باید نکاتی را مدنظر قرار داد تا نمایشنامه نهایی از کیفیت بالایی برخوردار باشد. لیستی از این نکات به شرح زیر است:
- موضوع نمایشنامه باید با ارزش باشد تا اثرگذاری خوبی برروی بیننده بگذارد.
- موضوع نمایشنامه باید قابل درک و قابل یافت در زندگی روزمره افراد باشد.
- موضوع نمایشنامه باید منطقی باشد تا برای بیننده قابل قبول باشد.
- موضوع نمایشنامه باید برای مخاطب جذاب باشد.
- موضوع نمایشنامه باید بکر باشد و نمایشنامه نویس از زاویه خاصی به موضوع نگاه کند.
اگر نمایشنامه ای تمامی موارد ذکر شده را شامل شود، قطعا نمایشنامه نهایی از کیفیت بسیار بالایی برخوردار خواهد بود و دیگران از دیدن آن لذت خواهند برد. یکی از مهمترین اصولی که در دوره های آموزش نمایشنامه نویسی به زبان ساده باید مورد توجه قرار گیرد، رعایت نکات ذکر شده است و شما میتوانید با شرکت در دوره های آموزش نمایشنامه نویسی گام به گام در کارآموز به تمامی این نکات مسلط شوید.
قالب نمایشنامه نویسی
رعایت قالب یکی از مهمترین کارهایی است که در هر حوزه نویسندگی باید رعایت کرد. نمایشنامه نویسی نیز از این بعد خارج نیست و در آن نیاز به رعایت برخی قواعد و قالبها هستیم تا بتوانیم نمایشنامه ای استاندارد بنویسم. آموزش قالب نمایشنامه نویسی یکی از مهمترین نکاتی است که در هنگام یادگیری نمایشنامه نویسی به زبان ساده باید به آن توجه شود. همچنین لازم به ذکر است که قالبهای نوشتاری ذکر شده در نمایشنامه ها یکسان است و بر اساس ژانر نمایشنامه تغییر نمیکند. برای مثال تفاوتی میان اصول نمایشنامه نویسی طنز با اصول نمایشنامه نویسی درام وجود دارد. برای قالب نمایشنامه نویسی توجه به نکات زیر بسیار پر اهمیت است:
• یک صفحه را به عنوان صفحه عنوان در نظر بگیرید.
• در یک صفحه نام تمامی بازیگران را یادداشت کنید که به این صفحه، صفحه بازیگران میگویند.
• در نمایشها موزیکال در یک صفحه به معرفی آهنگها بپردازید و به آن صفحه، صفحه آهنگها بگویید.
• صفحه ای را برای نظارت و نوشتن عنوان صحنه یا بخش در نظر بگیرید.
• تنظیمات و توصیف آغاز را در یک صفحه یادداشت کنید.
• اسم شخصیتها باید طبق اصول در ابتدای هر خط به طور دقیق نوشته شود.
• دیالوگها باید دقیق و به صورت اجرایی در متن قرار داده شوند.
• متن ترانه و دستورالعمل صحنه نمایش نیز باید در زیر دیالوگها و در زمان خود به طور کامل آورده شود.
• در زیر تمامی صفحات باید یک بخش تغییرات قرار داده شود تا نویسنده بتواند تغییرات لازم را در آن صفحه به وجود بیاورد.
این قالب، قالب کلی نمایشنامه نویسی است و اگر فردی مایل به آموزش نمایشنامه نویسی است بهتر است در ابتدا با قالب اصلی نمایشنامه ویسی به بهترین شکل آشنا شود.
ویژگیهای یک نمایشنامه خوب
برای موفقیت یک نمایشنامه باید به چند پارامتر توجه کرد و در صورت رعایت این پارامترها میتوان با قدرت گفت که نمایشنامه نهایی از کیفیت بالایی برخوردار است.
کیفیت موضوع نمایشنامه
مهمترین بخش نمایشنامه نویسی، ایده پردازی اولیه و انتخاب موضوع است. به همین دلیل با قدرت می توان گفت، کیفیت موضوع انتخاب شده برای نمایشنامه میتواند کیفیت نهایی نمایشنامه را مشخص کند. پس بهتر است وقت کافی را برای انتخاب موضوع مناسب بگذاریم.
رعایت فاکتورهای جذب مخاطب
یکی از دیگر از نکاتی که بر روی کیفیت نمایشنامه تاثیر گذار است، رعایت فاکتورهای جذب مخاطب است. این فاکتورها میتوانند خواننده را وارد داستان کنند تا وی همراه داستان شده و تا اخر نمایشنامه را با دقت دنبال کند. از این فاکتورها میتوان به طنز، تعلیق و ... اشاره کرد.
تسلط نویسنده به موضوع نمایشنامه
زمانی که نویسنده در رابطه با موضوعی خاص نمایشنامه می نویسد، نیاز است تا وی اطلاعات کاملی در رابطه با موضوع داشته باشد. در صورت نبود اطلاعات کافی نویسنده نمیتواند به بهترین شکل موضوع را واشکافی کند و متن نهایی بی کیفیت خواهد بود. پس بهتر است نویسنده قبل از نوشتن نمایشنامه، به تحلیل موضوع و کسب اطلاعات کافی در این زمینه بپردازد.
استفاده از تکنیکهای نوشتاری و دیداری
تفاوت نمایشنامه با دیگر نوشتههای این است که نمایشنامه برای بازی در تئاتر نوشته میشود. به همین دلیل بهتر است از تکنیک هایی در نوشتن نمایشنامه استفاده شود تا جذابیت دیداری نمایشنامه را به بالاترین حد ممکن خود برساند.
آموزش نمایشنامه نویسی در کارآموز
حال که نمایشنامه و ویژگیهای یک نمایشنامه خوب آشنا شدیم بهتر است یکی از بهترین راههای آموزش گام به گام نمایشنامه نویسی را به شما معرفی کنیم. در سالهای اخیر با افزایش علاقه افراد به هنر و علی الخصوص تئاتر، بسیاری از افراد به نمایشنامه نویسی رو آورده اند و به دنبال پلتفرم مناسب برای آموزش نمایشنامه نویسی به زبان ساده میباشند. کارآموز با ایجاد زیرساختهای مناسب راه آموزش نمایشنامه نویسی آنلاین را برای افراد علاقه مند باز کرده است.
درآمدزایی با تدریس نمایشنامه نویسی در کارآموز
امروزه بسیاری از هنرمندان تمام تلاش خود را در جهت آموزش هنر و انتقال تجارب و اندیشه های خود به نسل بعدی انجام میدهند. در همین راستا بسیاری از نمایشنامه نویسان کاربلد و باتجربه در سالهای اخیر به حوزه تدریس خصوصی نمایشنامه نویسی رو آورده اند. کارآموز به عنوان یک
پلتفرم آموزش آنلاین در تلاش است تا با ایجاد زمینه های مناسب، بتواند تدریس آنلاین نمایشنامه نویسی را در میان جامعه هنری جا بیندازد.
در صورتی که به نمایشنامه نویسی تسلط کامل دارید و سابقه تدریس نمایشنامه نویسی را در رزومه خود دارید می توانید در کارآموز، به تدریس خصوصی نمایشنامه نویسی بپردازید. شما میتوانید با بارگذاری رزومه خود و مشخص کردن هزینه مناسب، به جذب دانشجو بپردازید. تدریس آنلاین نمایشنامه نویسی در کارآموز به واسطه آنلاین بودن، مزیتی فوق العاده در جهت صرفه جویی در زمان محسوب میشود. همچنین کارآموز برای از بین بردن تمامی تخلفات، پرداخت امن را ایجاد کرده تا شما بتوانید با خاطری جمع به تدریس خصوصی نمایشنامه نویسی بپردازید.